Ψευτομουσακάς ο αλλιώτικος

Ψευτομουσακάς ο αλλιώτικος

Ψευτομουσακάς ο αλλιώτικος

Ο ψευτομουσακάς είναι παραπλήσιο φαγητό με τον κανονικό μουσακά μόνο που δεν έχει μέσα μελιτζάνες.

Τι Χρειαζόμαστε

  •  8 με 10 πατάτες αρκετά μεγάλες
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 1 κιλό κιμά περίπου
  • 1 χυμό κουτί ντομάτας
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 200 γραμμάρια τυρί τριμμένο μαλακό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 5 κούπες φρέσκο γάλα
  • ένα κουτί μπεσαμέλ τα 2 φάκελα όχι όλα

Πως Φτιάχνεται

  1. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε.
  2. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια μας για να τσιγαροστουν.
  3. Θα φτιάξουμε πρώτα τον κιμά μας.
  4. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μας καλά και αφού έχουν έχουν σοταριστούν ρίχνουμε μέσα τον κιμά μας.
  5. Ανακατεύουμε καλά να σοταριστεί και αυτός.
  6. Προσθέτουμε το βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και σβήνουμε το τσιγάρισμα με το χυμό τομάτας.
  7. Βάζουμε και ένα ποτήρι νερό ανακατεύουμε καλά χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
  8. Αφήνουμε τον κιμά μας να βράσει σκεπάζοντας το με το καπάκι μισάνοιχτο.
  9. Μέχρι να γίνει ο κιμάς συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
  10. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τίς κόβουμε στρογγυλές σε μέγεθος όσο το μικρό μας δάχτυλο.
  11. Όταν τελειώσουμε βάζουμε το τηγάνι μας πάνω στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα μπόλικο λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά.
  12. Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες όχι πολλές μαζί προτιμότερο είναι μία μία μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια του τηγανιού για να μπορέσουν να τηγανιστούν καλά να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
  13. Μόλις ροδίσουν και από τις δύο μεριές τις βγάζουμε  και τις τοποθετούμε σε ένα τρυπητό για να μπορέσουν να βγάλουν τα λάδια που έχουν απορροφήσει.
  14. Στο μεταξύ ο κιμάς μας είναι έτοιμος αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε σε ένα σημείο για να μπορέσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
  15. Συνεχίζουμε με τις πατάτες να τις τηγανίσουμε όλες και μέχρι να γίνει αυτό εμείς φτιάχνουμε την μπεσαμέλ μας.
  16. Σε μία λεκάνη αρκετά μεγάλη το γάλα, το μοσχοκάρυδο και λίγο πιπέρι.
  17. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ για αρχή.
  18. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα μπεσαμέλ, μόλις πήξει είναι έτοιμη.
  19. Τώρα είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε το φαγητό μας για να το βάλουμε στο φούρνο.
  20. Στρώνουμε τις πατάτες στο ταψί με ωραίο τρόπο ούτως ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια ρίχνουμε τυρί από πάνω.
  21. Όταν τελειώσουμε προσθέτουμε με μία βαθιά κουτάλα κιμά γύρω γύρω καί στη μέση στρώνουμε το κιμα ομοιόμορφα με μία μαρίζ ή ένα κουτάλι.
  22. Ρίχνουμε τυρί και κάνουμε τη δεύτερη στρώση πάλι με πατάτες.
  23. Όταν τελειώσουμε και στρώνουμε τις πατάτες όμορφα είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε την μπεσαμέλ την απλώνουμε και αυτή πάνω από τις πατάτες με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του ταψιού.
  24. Όπως και στα υπόλοιπα υλικά, ραντίζουμε με μπόλικο τυρί από πάνω.
  25. Σκορπάμε κομματάκια βούτυρο στο φαγητό μας και είναι έτοιμο να μπει στο φούρνο.
  26. Τον  έχουμε προθερμάνει στο πάνω-κάτω στους 250 βαθμούς και ψήνουμε 35 με 40 λεπτά περίπου.

Σημείωση: Αφήνουμε το φαγητό μας να κρυώσει για 15 με 20 λεπτά και σερβίρουμε αυτό το κάνουμε για να μπορέσει να δέσει το φαγητό και να μη μας διαλύσει το σερβίρουμε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…