Ψευτομουσακάς ο αλλιώτικος
Ο ψευτομουσακάς είναι παραπλήσιο φαγητό με τον κανονικό μουσακά μόνο που δεν έχει μέσα μελιτζάνες.
Τι Χρειαζόμαστε
- 8 με 10 πατάτες αρκετά μεγάλες
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 1 κιλό κιμά περίπου
- 1 χυμό κουτί ντομάτας
- 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 200 γραμμάρια τυρί τριμμένο μαλακό
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό
- 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 5 κούπες φρέσκο γάλα
- ένα κουτί μπεσαμέλ τα 2 φάκελα όχι όλα
Πως Φτιάχνεται
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε.
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια μας για να τσιγαροστουν.
- Θα φτιάξουμε πρώτα τον κιμά μας.
- Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μας καλά και αφού έχουν έχουν σοταριστούν ρίχνουμε μέσα τον κιμά μας.
- Ανακατεύουμε καλά να σοταριστεί και αυτός.
- Προσθέτουμε το βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και σβήνουμε το τσιγάρισμα με το χυμό τομάτας.
- Βάζουμε και ένα ποτήρι νερό ανακατεύουμε καλά χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
- Αφήνουμε τον κιμά μας να βράσει σκεπάζοντας το με το καπάκι μισάνοιχτο.
- Μέχρι να γίνει ο κιμάς συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τίς κόβουμε στρογγυλές σε μέγεθος όσο το μικρό μας δάχτυλο.
- Όταν τελειώσουμε βάζουμε το τηγάνι μας πάνω στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα μπόλικο λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά.
- Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες όχι πολλές μαζί προτιμότερο είναι μία μία μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια του τηγανιού για να μπορέσουν να τηγανιστούν καλά να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
- Μόλις ροδίσουν και από τις δύο μεριές τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε ένα τρυπητό για να μπορέσουν να βγάλουν τα λάδια που έχουν απορροφήσει.
- Στο μεταξύ ο κιμάς μας είναι έτοιμος αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε σε ένα σημείο για να μπορέσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
- Συνεχίζουμε με τις πατάτες να τις τηγανίσουμε όλες και μέχρι να γίνει αυτό εμείς φτιάχνουμε την μπεσαμέλ μας.
- Σε μία λεκάνη αρκετά μεγάλη το γάλα, το μοσχοκάρυδο και λίγο πιπέρι.
- Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ για αρχή.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα μπεσαμέλ, μόλις πήξει είναι έτοιμη.
- Τώρα είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε το φαγητό μας για να το βάλουμε στο φούρνο.
- Στρώνουμε τις πατάτες στο ταψί με ωραίο τρόπο ούτως ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια ρίχνουμε τυρί από πάνω.
- Όταν τελειώσουμε προσθέτουμε με μία βαθιά κουτάλα κιμά γύρω γύρω καί στη μέση στρώνουμε το κιμα ομοιόμορφα με μία μαρίζ ή ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε τυρί και κάνουμε τη δεύτερη στρώση πάλι με πατάτες.
- Όταν τελειώσουμε και στρώνουμε τις πατάτες όμορφα είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε την μπεσαμέλ την απλώνουμε και αυτή πάνω από τις πατάτες με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του ταψιού.
- Όπως και στα υπόλοιπα υλικά, ραντίζουμε με μπόλικο τυρί από πάνω.
- Σκορπάμε κομματάκια βούτυρο στο φαγητό μας και είναι έτοιμο να μπει στο φούρνο.
- Τον έχουμε προθερμάνει στο πάνω-κάτω στους 250 βαθμούς και ψήνουμε 35 με 40 λεπτά περίπου.
Σημείωση: Αφήνουμε το φαγητό μας να κρυώσει για 15 με 20 λεπτά και σερβίρουμε αυτό το κάνουμε για να μπορέσει να δέσει το φαγητό και να μη μας διαλύσει το σερβίρουμε.