Ψωμί ζυμωτό

Ψωμί ζυμωτό

Ψωμί ζυμωτό

Ψωμί ζυμωτό το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η ουσία της ζωής γιατί παρασκευάζεται εδώ και 30000 χρόνια. Το έχουμε καθημερινά στο τραπέζι και συνοδεύει κάθε γεύμα.

Ακόμα και όταν το περνούμε έτοιμο.Άλλη άξια έχει όταν το φτιάξουμε μονοί μας, με υλικά τα οποία ξέρουμε τι έχει μέσα και μπορούμε να δώσουμε, οποία γεύση θέλουμε πιο γλυκό πιο αλμυρό και ξεχωρίζουμε από τα τετριμμένα πράγματά. 

Τι χρειαζόμαστε

 • 1 κιλό αλεύρι και κάτι για όλες τις χρήσεις
 • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
 • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
 • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
 • 2 κούπες νερό χλιαρό
 • 3 φακελάκια μαγιά ξερή ή 50 γραμμάρια μαγιά φρέσκια

 Πως φτιάχνετε

 1. Σε μία βαθιά λεκάνη ρίχνουμε το ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
 2. Ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση του αλευριού και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, 3 φακελάκια μαγιά και το λάδι.
 3. Τα ανακατεύουμε όλα αυτά μαζί με το αλεύρι και ρίχνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ρίχνοντάς  λίγο το νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθώς ζυμώνουμε το μείγμα που έχει σχηματιστεί από τα υλικά μας.
 4. Ζυμώνουμε και ρίχνουμε αν χρειαστεί παραπάνω αλεύρι ώστε να γίνει μια μπάλα σφιχτή το μείγμα μας.
 5. Όταν γίνει σφιχτή μπαλίτσα το ζυμάρι το ζυμώνουμε με τις μπουνιές μας 150 φορές για να αφρατέψει.
 6. Στη συνέχεια λαδώνουμε ένα ταψί και κόβουμε στα δύο το ζυμάρι μας.
 7. Tο κάνουμε μακριά μικρά φραντζολάκια που εν συνεχεία αυτό θα γίνει μεγάλες φρατζόλες ή το αφήνουμε μια στρογγυλή μεγάλη μπάλα μέσα στο λαδωμένο ταψί που θα γίνει ένα μεγάλο καρβέλι.
 8. Εφόσον τακτοποιήσουμε τη ζύμη στο ταψί στο σχήμα που θέλουμε σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και βάζουμε το ταψί με το ψωμί πάνω σε ένα κρεβάτι και το σκεπάζουμε με κουβέρτες για 2 ώρες μέχρι που να φουσκώσει η ζύμη μας.
 9. Όταν φουσκώσει η ζύμη μας και διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί το ψωμί το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 120 λεπτά με τις αντιστάσεις του φούρνου στο πάνω κάτω.
 10. Στην περίπου μία ώρα που είναι το ψωμί στο φούρνο βάζουμε με ένα πινελάκι αν δεν έχουμε πινέλο με ένα βαμβάκι καθαρό νερό και αλείφουμε από πάνω τις φρατζόλες ή το καρβέλι ελαφρά.

Σημείωση: Στις δύο ώρες το ψωμί ζυμωτό θα έχει πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και τότε αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, απλώνουμε μία πετσέτα πάνω σε ένα τραπέζι και βάζουμε τις φρατζόλες ή το καρβέλι ανάποδα για να φύγει η υγρασία από το ψωμί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...