Ραβανί

Ραβανί
Το γλυκό αυτό το συναντάμε εκτός από όλη την Ελλάδα και στην Τουρκία. Στα Αραβικά το βρίσκουμε με το όνομα basbousa αλλά και γενικά υπάρχει σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο με διαφορετικές ονομασίες.
Τι Χρειαζόμαστε
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού Σιμιγδάλι ψιλό
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
- 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
- 5 αυγά
- 2 κουταλάκια σούπας βούτυρο ή 4 κουταλάκια της σούπας λάδι
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι γλυκού μαστίχα
Για το σιρόπι
- 3 ποτήρια νερό
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- χυμό από ένα μέτριο λεμόνι
Πως φτιάχνεται
- Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, τα αυγά και το γάλα.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την μαστίχα και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το μείγμα αυτό στο μίξερ λίγο λίγο και προσεκτικά να μην σβολιάσει και χτυπάμε μέχρι να δέσει.
- Ψήνουμε στους 180 για 45 με 50 λεπτά.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη και το χυμό από το λεμόνι.
- Βράζουμε για 5 με 7 λεπτά.
- Πρέπει ή το ραβανί ή το σιρόπι να είναι κρύα. Κατά προτίμηση το γλυκό μας.
- Αν δεν αφήσουμε το ένα ή το άλλο να είναι κρύα απλά θα γίνει μια μάζα το γλυκό μας.
- Περιχύνουμε το σιρόπι στο γλυκό αφού προηγουμένως το έχουμε κόψει σε κομμάτια.
Σημείωση: Στο ραβανί αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω τριμμένη καρύδα.