Ροξάκια
Μία πολύ εύκολη συνταγή πού μπορούμε να την φτιάξουμε ακόμα και σε καιρό νηστείας
Τι Χρειαζόμαστε
- 2 πακέτα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού ηλιέλαιο
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό
- 2 φακελάκια μαγιά
- 100 γραμμάρια κακάο
- 2 σφηνάκια κονιάκ για το σιρόπι
- 3 βανίλιες
- μισό λεμόνι
- 3,5 ποτήρια του νερού ζάχαρη και τρία ποτήρια νερό
Πως Φτιάχνονται
- Σε μία αρκετά μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τα 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και ρίχνουμε μέσα τη μάγια.
- Ανακατεύουμε για να διαλυθεί πάρα πολύ καλά και προσθέτουμε το λάδι
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάλι πάρα πολύ καλά ρίχνουμε τα σφηνάκια με το κονιάκ.
- Προσθέτουμε ένα πακέτο από το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Μόλις απορροφήσει το αλεύρι θέλουμε να πετύχουμε ένα κουρκούτι.
- Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη το κλείνουμε αεροστεγώς και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου μία ώρα έως ότου φουσκώσει και διπλασιαστεί.
- Όταν περάσει η ώρα που έχουμε αφήσει το μείγμα να φουσκώσει κόβουμε ακριβώς στη μέση το μισό και το βάζουμε σε μία άλλη λεκάνη.
- Το χωρίζουμε στη μέση ρίχνουμε στη άλλη λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι τη μία σακούλα πρέπει να το πάρει όλο και ανακατεύουμε έως ότου γίνει ζυμάρι.
- Μόλις αποροφηθεί όλο το αλεύρι το ζυμάρι μας το αφήνουμε στην άκρη.
- Παίρνουμε το άλλο ζυμάρι μετράμε 100 γραμμάρια κακάο και το ρίχνουμε μέσα στην λεκανίτσα.
- Mε το άλλο μείγμα που έχουμε αφήσει στην άκρη και πλάθουμε έως ότου γίνει ζυμάρι λείο και απαλό.
- Pάνω στον πάγκο μας ή στο τραπέζι ανοίγουμε το λευκό ζυμάρι.
- Ρολάρουμε το ζυμάρι μας μέχρι να φτιάξουμε μία μακριά ίσια ράβδο το ανοίγουμε πάρα πολύ καλά προσεκτικά να μη μας σπάσει και στη συνέχεια με τον πλάστη μας το ανοίγουμε ακριβώς στο κέντρο όσο περισσότερο μπορούμε
- Το αφήνουμε στην άκρη και κάνουμε το ίδιο ακριβώς και με το ζυμάρι που έχει κακάο.
- Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα το ανοίξουμε με τον πλάστη θα το κάνουμε μία μακριά ίσια ράβδο στο μέγεθος που είναι το άσπρο ζυμάρι
- Όταν θα γίνει και αυτό θα προσπαθήσουμε να τοποθετήσουμε το σοκολατένιο ζυμάρι πάνω στο λευκό ζυμάρι το θέλουμε ακριβώς στο κέντρο να τοποθετηθεί έτσι ώστε το σοκολατένιο ζυμάρι να φτάσει από την αρχή μέχρι το τέλος του λευκού ζυμάριου.
- Μόλις τελειώσουμε παίρνουμε τις άκριες από τη μία μεριά και καλύπτουμε το σοκολατένιο ζυμάρι.
- Ραντίζουμε τη μία μεριά με ένα πινελάκι και λίγο νερό όπως και την άλλη μεριά του ζυμαριού.
- Σκεπάζουμε ομοιόμορφα.
- Αυτό το κάνουμε ούτως ώστε όταν θα τα βάλουμε να ψηθούν να μη μας ανοίξουν.
- Κλείνουμε και την άλλη μεριά λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί και με ένα μαχαίρι κόβουμε τα ροξάκια μας σε μέγεθος όσο ο δείκτης του χεριού μας.
- Αφού κόψουμε αρκετά κομμάτια παίρνουμε ένα ένα το γυρνάμε από τη μεριά που είναι η σοκολάτα και πατικωνουμε ελαφρά με το χέρι μας και τοποθετούμε στο ταψί.
- Όταν τελειώσουμε με το ταψί μας βάζουμε στο φούρνο που έχουμε ανάψει στον αέρα και στους 200 βαθμούς και ψήνουμε τα ροξάκια μας για 30 λεπτά περίπου.
- Μέχρι να γίνει αυτό φτιάχνουμε το σιρόπι μας.
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό τη ζάχαρη και σε δυνατή φωτιά αφήνουμε το σιρόπι μας να βράσει για περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε και τις βανίλιες μας ανακατεύουμε ελαφρά και ρίχνουμε λίγες σταγόνες από το μισό λεμόνι.
- Αφήνουμε το σιρόπι μας να βράσει
- Εν το μεταξύ μας έχουν ψηθεί ρίχνουμε το σιρόπι με μία κουτάλα μέσα όπως είναι μέσα στο ταψί και αφήνουμε να ρουφήξουν για περίπου μισή ώρα.
- Μόλις περάσει η μισή ώρα γυρίζουμε από την ανάποδη για να απορροφήσουν καλά το σιρόπι.
Σημείωση: Τα ροξάκια μας βγαίνουν περίπου 35 με 40 κομμάτια.