Σάμαλι νηστίσιμο
Η διαφορά του νηστίσιμου από το κανονικό σάμαλι είναι ότι δεν βάζουμε γιαούρτι και βούτυρο. Το φτιάχνουμε σε μέρες νηστείας αλλά και όχι μόνο γιατί γενικά με τον τρόπο αυτό γίνεται ιδιαίτερα ελαφρύ.
Τι Χρειαζόμαστε
- 1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
- 1 πακέτο σιμιγδάλι χοντρό
- μισό κιλό ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 ποτήρια νερό
- 2 ποτηριά χυμό πορτοκαλιού
- 2 μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
- 4 ποτήρια νερό
- 4 ποτήρια ζάχαρη
- 1 φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Πως φτιάχνεται
- Σε μία αρκετά μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά δηλαδή πρώτα τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το χυμό πορτοκαλιού και το νερό.
- Τα χτυπάμε όλα μαζί για ένα λεπτό περίπου και προσθέτουμε τα υπόλοιπά δηλαδή το σιμιγδάλι το χοντρό και το ψιλό.
- Συνεχίζουμε να χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά μας για περίπου 2 με 3 λεπτά.
- Το μείγμα μας είναι σαν νερό μην περιμένουμε να πήξει όπως το χτυπάμε.
- Έχουμε ετοιμάσει το ταψί μας και ρίχνουμε μέσα το σάμαλι.
- Σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει από πριν στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω βάζουμε το ταψί μας μέσα και το αφήνουμε περίπου για 60 λεπτά να ψηθεί.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 4 ποτήρια με νερό και 4 ποτήρια με ζάχαρη και τη φλούδα από το λεμόνι ή το πορτοκάλι και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά.
- Βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Μόλις το γλυκό μας είναι έτοιμο ρίχνουμε το σιρόπι που έχει κρυώσει.
Σημείωση: Στο σάμαλι νηστίσιμο δε ρίχνουμε και τα δύο ζεστά ή και τα δύο κρύα γιατί το γλυκό θα διαλύσει και θα γίνει μια ενιαία μάζα.