Τηγανιτές πατάτες με σάλτσα καρμπονάρας
Τι χρειαζόμαστε
- 4 με 5 πατάτες μεσαίες
- λάδι για τηγάνισμα
- 50 γραμμάρια τριμμένο τυρί
- 3 φέτες μπέικον
- 3 φέτες ζαμπόν
- 1 κουτί κρέμα γάλακτος
- 1 κύβο λαχανικών
- 1 κουταλιά βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού άνηθο
Πως φτιάχνονται
- Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις πατάτες.
- Μέτα τις κόβουμε σε μακρόστενες ροδέλες έτοιμες για να τις τηγανίσουμε ή απλά μπορούμε να τις κόψουμε στρογγυλές στο πάχος όσο το μικρό μας δαχτυλάκι.
- Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα αρκετό λάδι, μόλις κάψει ρίχνουμε τις πατάτες, χαμηλά τις βάζουμε μέσα στο τηγάνι για να μην πετάξει το λάδι και μας κάψει.
- Τις αφήνουμε να τηγανιστούν μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και κατά διαστήματα τις γυρνάμε με μια τρυπητή σπάτουλα.
- Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα αρκετά μεγάλη, και ρίχνουμε από πάνω το τριμμένο τυρί.
- Εν το μεταξύ τώρα πρέπει να φτιάξουμε τη κρέμα μας.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε τη κρέμα, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι, τον άνηθο, το κύβο λαχανικών και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο χαμηλό.
- Την αφήνουμε εκεί μέχρι να πάρει μια βράση η κρέμα.
- Ανακατευτούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην μας κολλήσει. Στο μεταξύ εμείς κόβουμε σε μικρά κυβάκια τις φέτες του ζαμπόν και του μπέικον
- Εάν θέλουμε μπορούμε να τα σοτάρουμε ελαφρά σε ένα μικρό τηγάνι με μια κουταλιά της σούπας λάδι και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στη κρέμα και ανακατεύουμε.
- Ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά μας και ανακατεύουμε συνεχώς με προσοχή γιατί η κρέμα θα φουσκώσει. Είναι έτοιμη η κρέμα μόλις δέσει.
- Μόλις είναι έτοιμη τη ρίχνουμε πάνω στις πατάτες.
Σημείωση: Τις τηγανιτές πατάτες με σάλτσα καρμπονάρας μπορούμε να τις σερβίρουμε αμέσως αλλά αν τις αφήσουμε για μερικά λεπτά οι πατάτες θα ρουφήξουν τη κρέμα και θα γίνουν ποιο γευστικές.