Τρούφες Πραλίνας
Στις Τρούφες Πραλίνας μπορούμε να βάλουμε ότι τρούφα της επιλογής μας ή ακόμα και καρύδα.
Τι χρειαζόμαστε
Για τα σοκολατάκια
- 200 γρ. Φουντούκια
- 400 γρ. Ζάχαρη ψιλή
- 8 κουτ. Σούπας νερό
- 280 γρ. Κρέμα γάλακτος
- 450 γρ. Σοκολάτα κουβερτούρα
Για το βούτηγμα
- 200 γρ. Σοκολάτα κουβερτούρα
- Για το πασπάλισμα
- ζάχαρη άχνη
- κακάο άγλυκο
Πως φτιάχνονται
- Για τα σοκολατάκια : Βάζουμε σε ένα μπολάκι τα φουντούκια και με τα χέρια τρίβουμε και αφαιρούμε τη φλούδα τους.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε την ψιλή ζάχαρη με το νερό.
- Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και ζεσταίνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ξανθή καραμέλα.
- Προσέχουμε να μην παραψηθεί γιατί θα πικρίσει.
- Όταν πάρει χρυσαφί χρώμα η καραμέλα προσθέτουμε στο τηγάνι τα ολόκληρα φουντούκια και τα αφήνουμε για 1 λεπτό.
- Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί με λίγο ελαιόλαδο και αδειάζουμε μέσα προσεκτικά την καραμέλα με τα φουντούκια.
- Προσοχή γιατί καίει πολύ. Απλώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή σπάτουλας και αφήνουμε για 30 λεπτά να κοκαλώσουν.
- Σπάζουμε την καραμέλα σε κομμάτια και τη χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με την κουβερτούρα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε τότε την τριμμένη καραμέλα και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά με 1 ώρα.Αφού κρυώσει καλά το μείγμα για τις τρούφες, το βγάζουμε από το ψυγείο και χρησιμοποιώντας τα χέρια μας ή με δυο κουτάλια, όπως μας βολεύει καλύτερα, δίνουμε στρογγυλό σχήμα στις μπουκίτσες μας
- Για το βούτηγμα :Σε μπέν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα. Αφού σχηματίσουμε τις μπαλίτσες της πραλίνας τις βουτάμε με ένα κουτάλι ή με οδοντογλυφίδα στην κουβερτούρα και τις αφήνουμε σε πιατέλα, σχάρα ή λαδόκολλα για να κρυώσουν και να δέσουν.
- Τέλος, πασπαλίζουμε τα τρουφάκια με άχνη ζάχαρη και κακάο
Σημείωση: Τις Τρούφες Πραλίνας μόλις τις τελειώσουμε μπορούν να κρατηθούν στο ψυγείο χωρίς να χαλάσουν για οχτώ με δέκα μέρες.