Τσουρέκι παραδοσιακό
Το Τσουρέκι παραδοσιακό σε κάποιες περιοχές αναφέρεται ως λαμπροκουλούρα σε κάποια μέρη της Ελλάδας. Η ονομασία τσουρέκι επικράτησε από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Τι χρειαζόμαστε
- 1 και 1/4 του κιλού αλεύρι
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
- 4 κουταλάκια του γλυκού μάγια μπίρας
- 2 κουταλιές του γλυκού γλυκάνισο
- 1 και 1/2 του τσαγιού βούτυρο
- 6-7 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 και 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- ξύσμα από λεμονί η πορτοκάλι
Πως φτιάχνετε
- Σε μια μικρή λεκάνη βάζουμε μια χούφτα από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέσα σε αυτό το γάλα και την μάγια.
- Τα ανακατεύουμε πολλή καλά μέχρι να γίνει κουρκούτι.
- Το βάζουμε σε ένα μέρος ζεστό και το αφήνουμε να φουσκώσει.
- Στο μεταξύ βάζουμε το γλυκάνισο σε ένα μπρίκι με λίγο νερό να πάρει 2-3 βράσεις το στραγγίζουμε και το κρατάμε στην άκρη.
- Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια μικρή τρυπά στην μέση.
- Ρίχνουμε τα αυγά το αλάτι το νερό από το γλυκάνισο το γάλα με την μάγια και το βούτυρο το λυόμενο.
- Τα ανακατεύουμε μέσα στο λάκκο και περνούμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι έως ότου πάρει όλο το αλεύρι.
- Προσθέτουμε την ζάχαρη και το ξύσμα από λεμονί η πορτοκάλι.
- Τα ζυμώνουμε όλα μαζί δυνατά και εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο γάλα η νερό.
- Θέλουμε η ζύμη να μην γίνει πολλή σφιχτή.
- Τη σκεπάζουμε όπως είναι με την λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
- Όταν φουσκώσει αρκετά την πλάθουμε πάλι και κόβουμε κομμάτια την ζύμη μας για να φτιάξουμε το μέγεθος και το σχήμα που θέλουμε στα τσουρέκια μας.
- Στο ταψί του φούρνου έχουμε τοποθέτηση μια λαδόκολλα και την έχουμε βουτυρώσει πολλή καλά.
- Βάζουμε τα τσουρέκια μας πάνω στην λαδόκολλα και τα αφήνουμε σε ένα μέρος χλιαρό για 1 περίπου ώρα για να φουσκώσουν.
- Σπάμε σε ένα πιάτο 1 αυγό, 1 κουταλάκι ζάχαρη, 2-3 κουταλιές νερό, τα χτυπάμε καλά όλα μαζί και αλείφουμε με αυτό τα τσουρέκια μας ελαφριά με ένα πινελάκι.
- Εάν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω λίγα αμύγδαλα χοντροκομμένα η ένα αυγό κόκκινο.
- Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω-κάτω
Σημείωση: Για να βοηθήσουμε στο τσουρέκι παραδοσιακό την ζύμη να ανεβεί γρηγορότερα βάζουμε νερό όχι πάρα πολύ καυτό σε μια λεκάνη, τοποθετούμε από πάνω τη ζύμη που έχουμε από πάνω σκεπασμένη με ένα πανί έτσι θα χρειαστούμε λιγότερο χρόνο. Δηλαδή 1 έως 2 ώρες εάν δεν το κάνουμε αυτό θα χρειαστούμε 4 έως 5 ώρες.