Βασιλόπιτα Σμυρνέικη η πρωτοχρονιάτικη
Βασιλόπιτα Σμυρνέικη η πρωτοχρονιάτικη μια συνταγή από τα βάθη της Καππαδοκίας. Η συνταγή που σας προτείνουμε προέρχεται από γενιά σε γενιά.
Τι Χρειαζόμαστε
- 6 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
- 3 κουταλάκια του γλυκού μπεϊκιν παουντερ
- 2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
- 6 αυγά
- 3/4 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο φρέσκο
- 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- και χυμό από ένα πορτοκάλι
- λίγο άχνη ζάχαρη
Πως Φτιάχνεται
- Ξεκινάμε ξεχωρίζοντας τα αυγά από τον κρόκο.
- Βάζουμε τα ασπράδια των αυγών στο μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα πηχτή έτσι ούτω σώστε να μην κουνιέται καθόλου η μαρέγκα τα αφήνουμε στην άκρη.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα, ρίχνοντας στο μίξερ τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και χτυπάμε για 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου.
- Χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα και ρίχνουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού.
- Στη συνεχεία ρίχνουμε στη λεκάνη το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μισό αλεύρι και τη μισή μαρέγκα.
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μπεϊκιν παουντερ και την υπόλοιπη μαρέγκα.
- Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μάζα.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι στο ταψί για να μη μας κολλήσει.
- Ρίχνουμε μέσα την πίτα μας την απλώνουμε καλά.
- Την ψήνουμε στους 180 για 45-60 λεπτά.
- Όταν ψηθεί τη βγάζουμε από το ταψί μας πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη και κάνουμε ότι Χριστουγεννιάτικο σχέδιο θέλουμε από πάνω.
Σημείωση: Η Βασιλόπιτα Σμυρνέικη η πρωτοχρονιάτικη το φλουρί το βάζουμε είτε πριν την ψήσουμε ή μετά το ψήσιμο αλλά πριν το πασπάλισμα με τη ζάχαρη άχνη.