Βασιλόπιτα Σμυρνέικη η πρωτοχρονιάτικη

Βασιλόπιτα Σμυρνέικη η πρωτοχρονιάτικη

Βασιλόπιτα Σμυρνέικη η πρωτοχρονιάτικη

Βασιλόπιτα Σμυρνέικη η πρωτοχρονιάτικη μια συνταγή από τα βάθη της Καππαδοκίας. Η συνταγή που σας προτείνουμε προέρχεται από γενιά σε γενιά.

Τι Χρειαζόμαστε

  • 6 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
  • 3 κουταλάκια του γλυκού μπεϊκιν παουντερ
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 3/4 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο φρέσκο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • και χυμό από ένα πορτοκάλι
  • λίγο άχνη ζάχαρη

Πως Φτιάχνεται

  1. Ξεκινάμε ξεχωρίζοντας τα αυγά από τον κρόκο.
  2. Βάζουμε τα ασπράδια των αυγών στο μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα πηχτή έτσι ούτω σώστε να μην κουνιέται καθόλου η μαρέγκα τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα, ρίχνοντας στο μίξερ τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και χτυπάμε για 5-6 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το βούτυρο πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου.
  5. Χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα και ρίχνουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού.
  6. Στη συνεχεία ρίχνουμε στη λεκάνη το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μισό αλεύρι και τη μισή μαρέγκα.
  7. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μπεϊκιν παουντερ και την υπόλοιπη μαρέγκα.
  8. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μάζα.
  9. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι στο ταψί για να μη μας κολλήσει.
  10. Ρίχνουμε μέσα την πίτα μας την απλώνουμε καλά.
  11. Την ψήνουμε στους 180 για 45-60 λεπτά.
  12. Όταν ψηθεί τη βγάζουμε από το ταψί μας πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη και κάνουμε ότι Χριστουγεννιάτικο σχέδιο θέλουμε από πάνω.

Σημείωση: Η Βασιλόπιτα Σμυρνέικη η πρωτοχρονιάτικη το φλουρί το βάζουμε είτε πριν την ψήσουμε ή μετά το ψήσιμο αλλά πριν το πασπάλισμα με τη ζάχαρη άχνη.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…