Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Ο Χαλβάς σιμιγδαλένιος στην ελληνική κουζίνα υπολογίζεται πως ήρθε γύρω στο 12ο αιώνα από την Αίγυπτο.

Τι Χρειαζόμαστε

  • 2 ποτήρια του νερού σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο

Για το σιρόπι

  • 4 ποτήρια νερό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού

Πως φτιάχνεται

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το σιμιγδάλι.
  2. Πρέπει να τα καβουρντίσουμε πολύ καλά, δηλαδή το σιμιγδάλι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
  3. Όλα αυτά τα κάνουμε σε δυνατή φωτιά.
  4. Εν το μεταξύ μέχρι να γίνει όλο αυτό σε ένα αλλό κατσαρολάκι φτιάχνουμε το σιρόπι μας.
  5. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μας μέσα δηλαδή, το νερό, τη ζάχαρη, τη κανέλα και τη φλούδα από λεμόνι ή από πορτοκάλι.
  6. Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 5 με 7 λεπτά.
  7. Μόλις είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
  8. Έχουμε καβουρντίσει πολύ καλά το σιμιγδάλι με το λάδι και όπως είναι πάνω στη φωτιά βάζουμε από πάνω ένα τρυπητό. Αυτό που σουρώνουμε τα μακαρόνια, και ρίχνουμε μέσα στο σιμιγδάλι όλο το σιρόπι που έχουμε φτιάξει.
  9. Αφαιρούμε το τρυπητό και ανακατεούμε αφού έχουμε αποσύρει από τη φωτιά παρά πολύ καλά μέχρι που να πήξει.
  10. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες, αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς.
  11. Έχουμε ετοιμάσει τη φόρμα και ρίχνουμε μέσα το χαλβά μας πατικόντας τον πολύ καλά.
  12. Όταν κρυώσει ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε από πάνω με κανέλα αν θέλουμε.

Σημείωση: Το τρυπητό το βάζουμε από πάνω για να ρίξουμε το σιρόπι για να μην καούμε γατί πετάει. Καθώς ανακατευούμε ο Χαλβάς σιμιγδαλένιος θέλει μεγάλη προσοχή για να μην καούμε με το σιρόπι.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…