Χοιρινό με σέλινα πεντανόστιμο πιάτο
Χοιρινό με σέλινα πεντανόστιμο πιάτο που θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο τρόπο που καθαρίζουμε και κόβουμε τα σέλινα. Το σέλινο είναι το βασικό στοιχείο για να βγει η παχύρρευστη σάλτσα που δίνει ιδιαίτερη γεύση στο χοιρινό μας.
Τι Χρειαζόμαστε
- 2 κιλά χοιρινό
- 3 κιλά σέλινα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
- 2 κύβους λαχανικών
- 2 λεμόνια
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Πως Φτιάχνεται
- Ξεκινάμε καθαρίζοντας τα σέλινα.Δηλαδή από τα χοντρά κομμάτια τραβάμε τα φύλλα για να φύγουν οι ίνες, κλωστές τα κόβουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη.
- Τα πλένουμε πολύ καλά και στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα βάζουμε περίπου τρία δάχτυλά νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα τα σέλινα.
- Το ζεμάτισμα αυτό στα σέλινα το κάνουμε για να φύγει η οξύτητα του σέλινου και να μαλακώσουν.
- Το αφήνουμε γύρω στα πέντε λεπτά αφού το γυρίσουμε από όλες τις πλευρές. Μας ενδιαφέρει να ζεματιστεί το κοτσάνι που είναι σκληρό.
- Αφού περάσει ο χρόνος ζεματίσματος, το στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
- Έχουμε καθαρίσει το κρεμμύδι και το τρίβουμε μέσα στην κατσαρόλα από τη χοντρή μεριά του τρίφτη.
- Πλένουμε το κρέας μας πολύ καλά και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το λάδι, και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να τσιγαριστούν καλά τα υλικά μας.
- Ανακατεύουμε πολλές φορές για να σοταριστεί το χοιρινό από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τους δύο κύβους λαχανικών και δύο ποτήρια με νερό.
- Το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 με 7 λεπτά.
- Όταν περάσει ο χρόνος ρίχνουμε μέσα τα σέλινα.
- Στη χύτρα αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 15 με 30 περίπου, πάντα σε χαμηλή φωτιά. Αν το βάλουμε σε απλή κατσαρόλα θέλει γύρω στα 60 με 90 λεπτά.
- Έχει περάσει ο χρόνος βρασμού, έχουμε ανοίξει τη χύτρα και με μια πιρούνα βλέπουμε αν το κρέας μας και τα σέλινα τα χοντρά κοτσάνια έχουν βράσει, το καταλαβαίνουμε όταν έχει μαλακώσει το σέλινο πολύ.
- Ξεκινάμε το αυγολέμονο. Σπάμε τα δύο αυγά και τα χτυπάμε ρίχνοντας τα δυο λεμόνια που έχουμε στίψει από πριν μέσα.
- Τα χτυπάμε πολύ καλά και περιχύνουμε το φαγητό μας από πάνω.
- Ανακατεύουμε ελαφρά και το φαγητό μας και το αφήνουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας που είναι ακόμη ζεστό για να πάρει μια τελική βράση με το αυγολέμονο.
Σημείωση: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό αυτό και σελινόριζα αντί για απλό σέλινο. Αλλά όπως και να το φτιάξουμε θα έχει την ίδια νοστιμιά.