Χοιρινό χεράκι με την πέτσα του

Το Χοιρινό χεράκι με την πέτσα του είναι μια συνταγή που θέλει μαεστρία τόσο στην εκτέλεση όσο και στο ψήσιμο αλλά αξίζει να τη φτιάξουμε.
Τι χρειαζόμαστε
- 1 χεράκι με τη πέτσα χοιρινό περίπου 3 1/2 με 4 κιλά
- 3 με 4 λεμόνια
- 3 με 4 πορτοκάλια
- 4 με 5 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι του κρασιού μπαλσάμικο γλυκό
- 1 ποτηράκι του κρασιού μουστάρδα
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
Πως φτιάχνεται
- Παίρνουμε το χοιρινό και το πλένουμε πάρα πολύ καλά <<αν έχει τρίχες η πέτσα το ξυρίζουμε με μια ξυριστική μηχανή>>.
- Το αφήνουμε να στραγγίξει και βγάλει όλα τα αίματα του για περίπου 2 με 3 ώρες.
- Στη συνέχεια παίρνουμε το ταψί του φούρνου και τοποθετούμε μέσα το κρέας.
- Σε μια λεκάνη στύβουμε τα λεμόνια μας, τα πορτοκάλια, τρίβουμε τις σκελίδες το σκόρδο στο τρίφτη και τις ρίχνουμε και αυτές μέσα στη λεκάνη, το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
- Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά μας πάρα πολύ καλά για να αναμειχθούν όλες οι μυρωδιές και τα αρώματα μαζί.
- Στη συνέχεια λούζουμε το κρέας με το μείγμα που φτιάξαμε και από τις δυο μεριές.
- Έχουμε το κρέας μας πάντα μέσα στο ταψί, με τη πέτσα του προς τα πάνω << το κρέας δεν το γυρίζουμε για κανένα λόγο μέσα στο φούρνο>>.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια με μια λαδόκολλα και κλείνουμε το ταψί αεροστεγώς με αλουμινόχαρτο.
- Τοποθετούμε το ταψί μας στο φούρνο με τέτοιο τρόπο και πολύ προσεχτικά να μην μας σκιστεί το αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για περίπου 1 1/2 με 2 ώρες στον αέρα χωρίς να γυρίσουμε το κρέας και χωρίς να το ανοίξουμε στους 250 βαθμούς.
- Όταν περάσει περίπου 1 1/2 ώρα ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα από το κρέας και αφήνουμε το κρέας να ξεροψηθεί και η πέτσα του για άλλα 30 λεπτά περίπου.
Σημείωση: Στο Χοιρινό χεράκι με την πέτσα του το μυστικό είναι να το αφήσουμε να ξεροψηθεί για πιο τραγανή πέτσα. Να αφήσουμε ακριβώς τις ώρες που περιγράφονται παραπάνω για να μπορέσουν να αναδυθούν τα αρώματα από τα μυρωδικά μας.