Ζυμαρόπιτα με λάχανο και καρότο
Ζυμαρόπιτα με λάχανο και καρότο η καταγωγή αυτής της συνταγής είναι από τον νομό Ευρυτανίας από το χωριό Μαυρίλο. Είναι συνταγή που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.
Τι χρειάζεται
- μισό λάχανο άσπρο
- 3-4 καρότα
- 5-6 φύλλα μαρουλιού
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
- 4 αυγά
- 1 φακελάκι μαγιά αποξηραμένη
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι
- πιπέρι
- μισό ματσάκι άνηθο
- μια πρέζα βασιλικό
- μία πρέζα δυόσμο
- 250 γραμμάρια φέτα
- 1 ποτηράκι του καφέ λάδι
- λίγο βούτυρο
Πως φτιάχνεται
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα αρκετό αλάτι σε δυνατή φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε το λάχανο όπως για τη σαλάτα.
- Τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη από το χοντρό μέρος.
- Κόβουμε χοντρά τα μαρούλια και τα ρίχνουμε όλα μαζί μέσα στην κατσαρόλα στο νερό που έχουμε βάλει να βράσει.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια τα φρέσκα και τρίβουμε στο τρίφτη
- Τεμαχίζουμε το ξερό κρεμμύδι και τα τοποθετούμε όλα μαζί μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη.
- Εν τω μεταξύ θα έχουν πάρει βράση τα υπόλοιπα λαχανικά που βράζουμε.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα γιατί θέλουμε μόνο να τα ζεματίσουμε τα λαχανικά που έχουμε μέσα.
- Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν μέσα σε ένα τρυπητό.
- Ψιλοκόβουμε τον άνηθο μέσα στη λεκάνη που έχουμε κόψει τα κρεμμυδάκια.
- Μαδάμε τη φέτα με το χέρι μας ρίχνουμε και τα αυγά και τα λαχανικά μας που έχουν στραγγίξει.
- Προσθέτουμε το δυόσμο και το βασιλικό, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και ένα έως δύο ποτήρια νερό.
- Διαλύουμε τη μαγιά σε μισό φλιτζάνι νερό και τη ρίχνουμε και αυτή μέσα στη λεκάνη.
- Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και ρίχνουμε σιγά το αλεύρι, ώστε η ζύμη μας να γίνει όχι πολλή σφιχτή αλλά ούτε και πολλή αραιή λίγο ποιο σφιχτή από το χυλό.
- Αλείφουμε με βούτυρο τη βάση του ταψιού μας και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη μας και στρώνουμε για να γίνει ομοιόμορφη.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά.
Σημείωση: Στη Ζυμαρόπιτα με λάχανο και καρότο μπορούμε να βάλουμε ότι λαχανικό άλλο θέλουμε όπως ακόμη και σέσκουλα και πράσο.